Home / Babaúszás Debrecen Blog / Miről is szól a babaúszás?

Miről is szól a babaúszás?

A babaúszás elsődleges célja az örömszerzés, az anyával és apával történő közös úszás. A foglalkozások alatt sok tapasztalatot gyűjthet a szülő a gyermekkel való kommunikációról. A szülő-gyermek kapcsolata intimebbé és intenzívebbé válik. Olyan program ez amely benneteket is kizökkent a napi, heti monotóniából és felüdülést hoz testnek és léleknek, babának, mamának, papának egyaránt.

Hosszabb távon persze, a sport szeretete és életmóddá válása is kihangsúlyozható illetve a rendszeres testmozgás igénnyé válása. További céljaként kell említenünk a speciális motorikus fejlesztést (amikor a baba „összeharmonizálja” kezeinek és lábainak mozgását és mozdulatait, ezáltal koordináltabbá válik a baba mozgása), a szociális viselkedés javítását, a gyermek pszichikai-fizikai fejlődésének intenzívebbé válását.

A babaúszásnak nem az úszás mielőbbi megtanítása a célja…

hiszen ezek a picik, életkoruknál fogva sem taníthatóak a szó sport értelmébe vett úszásra. Mert az úszás, a vízben végzett szabályos testmozdulatok sorozata, melynek következménye képpen, a test a víz felszínén marad és még tovább is halad. Ez természetesen nem várható el egy csöppségtől, de gyakran még a felnőttektől sem…

A csecsemők inkább a fizikai meghatározás szerint úsznak, vagyis lebegnek a vízen, amit ösztönös mozgásokkal egészítenek ki. Ezek nem tanult és nem tanítható mozgások, az életkori sajátosságok miatt sem.

Mielőtt a baba megszületik 9 hónapot tölt a magzatvízben, ezt az idilli állapotot élik meg a picik amikor a babaúszáson a szüleikkel együtt úsznak a medencében. Ilyenkor a babáknak a biztonságot a szüleik adják, a szüleik biztonságos fogása, amit mi tanítunk meg Nektek az első pár foglalkozás alkalmával.

Mire jó a babaúszás?

A rendszeres babaúszás a gyermeket gyakran juttatja előnyhöz a testi és szellemi fejlődés terén kortársaival szemben.

Pozitív hatások megmutatkoznak a keringésben, a tüdő teljesítményének növekedésében, fokozza az izmok erejét.

A vízben való mozgás egy korai koordinációs és ügyességi kihívás. Mivel a baba fejlődésének e szakaszában, még nem képes a gravitáció ellenében ilyen jól mozogni, ezért a víz egy ideális közeg számára.

Még több pozitív hatás:

  • egyre gyakoribbá váló tartáshibák a babaúszással megelőzhetők,a babaúszás a legmegfelelőbb mozgásmód a babának az élete első évében
  • nő a tüdő kapacitása, az izmok ereje. A légző izmok a merüléses gyakorlatok által megerősödnek, ezért ezek a gyerekek jobban tudnak orrot fújni így kevésbé alakulnak ki szövődmények
  • az órák alatt a vérkeringés fokozottabbá válik, erősödik a szív, valamint az egész szervezet vérellátása
  • az élettani funkciók felgyorsulnak, a kicsik immunrendszere jobban védekezik a különböző betegségek ellen
  • segít a szülés közbeni sérülések, traumák, mozgásszervi elváltozások enyhítésében, terápiájában

Mi a búvárreflex?

A búvárreflex azt jelenti, hogy ha a baba arcát víz éri, reflex hatására lezáródnak a légutak. Ez egy feltétlen reflex, ami velünk születik, ez akadályozza meg, hogy a babák tüdejébe víz kerülhessen.

Kezükkel, lábukkal kapálózó, úszó mozdulatot tesznek. Ez a reflex nem múlik el, csak intenzitása lassul, tehát több időbe és gyakorlásba kerül a fenntartása, illetve egy idő után felül írja a légzési reflex, mint létfenntartó reflex.

A foglalkozásokon a baba arcára vizet locsolunk, ezáltal a pici visszatartja a lélegzetét, így váltjuk ki nála a búvárreflexet. Ezt nevezzük imitált merülésnek.

Mielőtt a babákat lelocsoljuk vízzel, előtte valamilyen vezényszót használunk pl.: figyelj, most, vagy a gyermek neve, így lassan elérjük, hogy a felszólítás hallatára és a körülmények hatására is működésbe lépjen.

Ezzel a módszerrel alakítjuk át a feltétlen reflexet feltételes reflexé. Az ezt követő foglalkozásokon ezzel a módszerrel tovább gyakorolunk így a baba maga is fogja tudni alkalmazni a tudatos levegő visszatartást, hiszen megtanítottuk neki és tudja, hogy a felszólítás után és a vízbe menetel előtt, vissza kell tartania a lélegzetét…

2002 óta, már több száz család fordult meg foglalkozásainkon és büszkék vagyunk arra, hogy eddig még mindenkinek nagy örömöt, elégedettséget és sikerélményeket tudtunk nyújtani.

Várunk benneteket is szeretettel!

Szólj Hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.