Gyakori kérdések

HOGYAN KELL BEJELENTKEZNI, HA JÁRNI SZERETNÉNK??

Ha tetszett az első FÉLÁRAS alkalom és szeretnétek rendszeresen járni babaúszásra vagy újra eljönni hozzánk, akkor az első látogatásotok befejeztével jelezd az edzőknél hogy szeretnétek újra jönni és nagyon fontos, hogy egyeztessetek időpontot hogy szombaton vagy vasárnap fogtok jönni legközelebb és hogy pontosan hány órától… Ha nem egyeztetsz időpontot a helyszínen, akkor ezen a telefonszámon megteheted legkésőbb az adott héten szerdáig az érkezésetek előtt: 20/2730927

Így elkerülheted, hogy olyan időpontban érkezzetek, amikor túl sokan vannak egyszerre…

MILYEN FELSZERELÉS SZÜKSÉGES A BABÚSZÁSHOZ??

A babaúszás felszereléseknél is az ÁNTSZ előírásait kell betartanunk. Így a babáknak a babaúszáshoz szükséges az un. úszó pelenka, ezen kívül szükséges még erre egy jól záródó rugalmas latexszerű, combközépig érő “biciklis” nadrág (helyszínen beszerezhető, 3290 Ft-ért) . A babaúszáshoz egyéb felszerelés, mint úszósapka, úszószemüveg, nem szükséges.

MILYEN EGÉSZSÉGÜGYI NORMÁKAT KELL BETARTANI BABAÚSZÁSNÁL??

A babaúszás elkezdése előtt célszerű kikérni a gyermekorvos véleményét, illetve kérni egy olyan igazolást, hogy a baba fertőző betegségektől mentes, egészséges és közösségbe mehet.

VANNAK-E LÉNYEGES STÁCIÓI A BABAÚSZÁSNAK, HA IGEN, MELYEK AZOK??

Igen vannak. A 3 hónapos korban elkezdett babaúszás esetén még nem beszélhetünk a sport által meghatározott úszásról. Ilyenkor a babák még csak lebegnek a vízben. Ezt a lebegésüket ösztönös mozgásokkal egészítik ki, felhasználva a már említett “búvárreflexet”. Ezeket az ösztönös viselkedési formákat használjuk fel, és fejlesztjük tovább a gyakorlatok során. Itt még a közös lubickoláson van a fő szempont. Később, amikor már ezeket az ösztönös elemeket, mozgásformákat felváltja az akaratlagos cselekvés, akkor már a közös, papával mamával végrehajtott játékos feladatok elvégzésére terelődik a hangsúly. Itt már elkezdődik az akaratlagos légzés visszatartás, illetve a víz alatti kilégzés megtanulása.

MILYEN GYAKRAN ÉRDEMES A BABÁKAT FOGLALKOZÁSRA VINNI??

Ezt a lehetőségek határozzák meg. Otthon minden nap lehet a babákkal fürdőkádas körülmények között foglalkozni. Általában heti egy, maximum két babaúszó napot szoktunk javasolni a szülőknek. Az egyszeri, félórás vizes foglalkozás után a babákon már látszik, hogy elfáradtak. A heti rendszerességre hívnám fel a figyelmet, arra, hogy ezek a foglalkozások épüljenek be a baba heti élet-ritmusába.

HÁNY OKTATÓ VAN EGY FOGLALKOZÁSON??

Egyszerre általában két- három oktató van jelen a foglalkozáson, melyből egy a vízben tartózkodik.

HÁNY BABA VESZ RÉSZT EGYSZERRE A BABAÚSZÓ FOGLALKOZÁSON??

Ezt részben a rendelkezésre álló vízfelület és a medence gépészeti berendezésének a kapacitása határozza meg. Ezeket a körülményeket figyelembe véve általában maximum 8 különböző korú baba és szüleik vesznek részt egyszerre a foglalkozáson.

A BABAÚSZÁS OKTATÁS IDEJE ALATT AZ OKTATÓ A VÍZBEN VAN, VAGY KINT A MEDENCE SZÉLÉRŐL VEZÉNYLI A GYAKORLATOKAT??

A babaúszó foglalkozások alatt az oktatók a vízben vannak, és a babára szabottan alakítják ki a gyakorlatot. Megmutatják a feladatokat, így biztos, hogy a baba saját tempójában ismerkedik meg a vízzel.

VAN-E JELENTŐSÉGE, HOGY A BABÁK MIKOR KEZDIK EL AZ ÚSZÁST??

Igen, van. A babák 3 hónapos koruktól kb. 6 hónapos korukig, megőrzik az úgynevezett veleszületett “búvárreflexet”. Ennek a lényege abból áll, hogy ha a babák arcára vizet locsolunk, és ezzel imitáljuk a merülést, vagy azt végre is hajtjuk, akkor reflex hatására azonnal bezárják a hangrésüket, szájukat, és orrukon levegőt fújnak ki. Ez megakadályozza, hogy vizet nyeljenek, persze ez nem azt jelenti, hogy később nem lehet megtanulni úszni, csupán azt, hogy ez a velünk született ösztönös képesség körülbelül 6 hónapos korunkig megmarad. Utána már tudatos légzésvisszatartást lehet tanítani.

FONTOS-E, HOGY MINDKÉT SZÜLŐ RÉSZT VEGYEN AZ EDZÉSEN??

Igen, nagyon sokat számít, ha a harminc perces medencei babaúszó foglalkozást a baba a szülőkkel közösen tölti el. Központban a baba áll. Ez azt jelenti, hogy a testi kontaktussal, érintéssel a babának a szülőkhöz való kötődése szorosabbá válik.

HOL VAN BABAÚSZÁS HÉTVÉGÉN??

Hétvégéken a babaúszó foglalkozásokat, a megújult Debreceni Termálfürdő 407-es valamint a 408-as medencéjében tartjuk. 2 éves kor alatti kicsiknek a 407-es medencében, a 2 -4 éves korú gyerekeknek a 408-as medencében. Minden szombaton délután 14:30-tól 17:00 óráig, és minden vasárnap délelőtt 8:00-tól 11:30 óráig.

HOL VAN BABAÚSZÁS HÉTKÖZBEN??

Hétköznapokon kedden és pénteken a debreceni AQUATICUM ÉLMÉNYFÜRDŐBEN tartjuk a babaúszást. Mindenkedden délután 14:30, 15:00, 15:30-tól kezdődnek a foglalkozások. Minden pénteken  délelőtt 10:30, 11:00, 11:30-tól kezdődnek a babaúszó foglalkozások.

MENNYIBE KERÜL A BABAÚSZÁS??

A babaúszó foglalkozás ára hétköznapokon az Aquaticumban 3300 Ft/alkalom, viszont egy babaúszó jeggyel 2 felnőtt és egy 4 év alatti gyermek jöhet be. A foglalkozások 30 percesek, de a kezdés előtt 20 perccel már be lehet jönni és a foglalkozás után további 40 percig lehet az Aquaticum területén tartózkodni felár nélkül!

Hétvégéken lehetőség van bérletet váltani. Ha ki szeretnétek próbálni a babaúszást, akkor hétvégén érdemes jönni, hiszen az első alkalommal csak az ár felét kell fizetni. Ha tetszik a babaúszás, ráértek a következő alkalommal bérletet váltani.

2 féle bérletet vagy napi jegyet lehet vásárolni a HÉTVÉGI babaúszó foglalkozásokra.

6 alkalmas bérlet:       21,900 Ft – érvényesítéstől számított 60 napig érvényes.
9 alkalmas bérlet:     28,900 Ft – érvényesítéstől számított 90 napig érvényes.
Napi jegy:                        3990 Ft
Első alkalom, próba jegy: 1990 Ft 

Akár béletet, akár napi jegyet váltasz, 2 szülő vagy nagyszülő és egy baba jöhet be. A Termál fürdőben más díjat belépésért nem kell fizetni.

A hétvégi foglalkozások is 30 percesek, de ha jól bírja a baba lehetőség van tovább maradni és játszani a vízben, hiszen medence 2 részre van osztva így lehetőség van kicsit tovább maradni…

Érdemes követni Facebook oldalunkat vagy időpontot foglalni itt oldalunkon, mert hírlevélben is és a Facebook oldalunkon is szoktuk jelezni, ha bérletakció van…