Home / Hogyan zajlik egy babaúszó foglalkozás?

Hogyan zajlik egy babaúszó foglalkozás?

A babaúszó csoportok létszáma maximum 8 család. A babákkal természetesen mindkét szülő bent lehet a medencében.

Az első egy-két foglalkozás…

Az első egy-két foglalkozáson a szülőket megtanítjuk a babák biztonságos fogására a vízben. Ez szinte a babaúszás legfontosabb pillanata, mert a baba a fogás milyenségéről, erősségéről következtet arra, hogy biztonságban érezheti-e magát a vízben. Ilyenkor tanítjuk meg a szülőknek, hogy a baba hogyan és milyen testbeszéddel kommunikál velük, melyek azok a jellegzetes testtartások, melyekről következtethet a szülő, hogy a baba biztonságban és jól érzi-e magát a vízben.
A következő alkalmakkor a mama és papa az oktató segítségével sajátítja el a későbbi merüléshez szükséges alapgyakorlatokat. A babákkal a foglalkozás teljes időtartama alatt a szülők foglalkoznak, ők adják számára a biztonságot jelentő környezetet, a szülő maga az „oktató”. Nagyon fontos ilyenkor a folyamatos kommunikáció, hisz ez nyugtatja meg a babákat.

Az első merülés víz alá…

Az első merülésre általában a negyedik, ötödik alkalommal kerül sor, amikor a baba és a szülők már felkészültek erre.
A további foglalkozásokon játékos gyakorlatokkal folyamatosan növeljük a víz alatti levegő visszatartás időtartamát, folyamatosan kontrolláljuk a víz alatti levegő visszatartás által kiváltott reflexeket.

A gyakorlatok során a babák elsajátítják, hogy a víz alatt a szájukat csukva kell tartaniuk, a szemüket pedig nyitva. Ez azért nagyon fontos, mert a víz alatti körülmények közt csak így tudnak majd tájékozódni. Azonban nem minden babával haladunk egyformán, hisz készségük, hangulatuk, kedvük nem egyforma. Ezért azt szoktuk javasolni a szülőknek, hogy ne hasonlítsák össze babájukat soha a másik babával.

Minden baba egy külön egyéniség…

van aki ebben, van aki abban ügyesebb. A csoportosan végzett gyakorlatok esetében azonban képes utánozni a többieket, így sokkal gyorsabban tudnak fejlődni.
A tizedik foglalkozás körül jutnak el a babák arra a szintre, amikor is az egyik szülőtől a másikig, a víz alatt már akár 1 méteres távolságot is önállóan „úszva” megtesznek, illetve játékokat hoznak fel a víz alól.

További babaúszó foglakozások…

A további babaúszás foglalkozásokon már a tanultak játékos formában történő elmélyítésén van a fő hangsúly.
Természetesen a babaúszás foglalkozások elsajátítása után, haladó foglalkozásokat is szervezünk a 2-3 éves gyermekek számára, ahol lehetőség van az úszás alapjainak elsajátítására. Mivel a kicsik életkorilag még nem alkalmasak arra, hogy egyedül foglalkozzunk vele, így továbbra is szülői segítséggel, de oktatói felügyelettel, továbbra is játékos formában sajátítják el a gyermekek az akaratlagos levegővétellel való merülés technikáját, a stabil vízen fekvést, és a hason és háton siklás alapjait.

Babaúszás hatása a babákra:

• jobban működő belső szervek
• jobban működő tüdő
• egyenletes, arányos növekedés
• harmónikusabb vérkeringés, szívműködés
• szabályozottabb idegrendszer
• jobb kondicionális képességek
• jobb mozgáskoordináció
• esztétikus mozgás és testtartás
• jobb egyensúlyérzék
• erősebb immunrendszer